Blessurepreventie

De cursus blessurepreventie is een verdieping van de sportmassage. In deze cursus gaan we verder in op het voorkomen en herstel van (sport)blessures. De ‘afwijkingen’ of ‘onregelmatigheden’ die je bij de opleiding sportmassage geconstateerd hebt of die je bij een cliënt bent tegengekomen leer je nu te verdiepen. We richten ons op het vinden van oorzaken van blessures (leren denken ‘in bewegingen’) en het bieden van mogelijke oplossingen. Met deze kennis kun je effectiever een concreet behandelplan opstellen.

In de cursus breiden we het functieonderzoek uit. Je leert speciale meetformulieren te gebruiken voor uitgebreide functie- en bewegingstesten van spieren en gewrichten. Ook leer je over specifieke rekkingstechnieken en een aantal extra bandages en tapes.

Met name als je cliënten behandelt met lichamelijke klachten of (sport)blessures of als je verzorger bent bij een vereniging zal je veel baat hebben bij deze verdiepingscursus.


Vooropleiding en studiebelasting

Je hebt het diploma Sportverzorging en -massage of een gelijkwaardig diploma nodig om aan deze cursus deel te nemen. Neem van tevoren contact op als je een ander diploma hebt dan de door de N.E.S.M. erkende ‘Sportverzorging en -massage’.

Houd rekening met een studielast van 4 tot 6 uur per week. Je zult thuis de nodige tijd moeten besteden aan de theorie en het uitwerken van praktijkvoorbeelden.

De opleiding bestaat na de kennismakingsavond uit 15 lesavonden die plaatsvinden van 19.00 – 22.30 uur (in totaal 52 en een half uur). Halverwege de avond houden we een pauze van 15 minuten (koffie en thee zijn tegen betaling verkrijgbaar aan de bar).

De totale studielast van de cursus is ongeveer 125 uur.


Examen

Je sluit de cursus blessurepreventie af met een examen. Deze wordt afgenomen op het opleidingsinstituut zelf door examinatoren van de Nederlandse Examenstichting Sportverzorging en Massage (N.E.S.M).

Diploma

Als je slaagt voor je examen ontvang je het landelijk erkende diploma ‘Blessurepreventie’, uitgegeven door de N.E.S.M. Ook ontvang je een A-licentie die 5 jaar geldig is (in plaats van de 4-jarige B-licentie sportmassage).

De cursus blessurepreventie is een onderdeel van de A-licentie sporttherapeut.


Tijden, locatie en kosten

De lessen vinden wekelijks plaats op woensdagavond van eind augustus tot en met december.

Start: 

  • cursusjaar 2024-2025: kennismakingsavond op 28 augustus 2024, eerste lesavond op 04 september 2024. 

Tijd: 19.00 – 22.30 uur

Locatie: Dorpshuis De Buddingehof, Dijkhuizen 66, 7961 AM Ruinerwold

Kosten: €975

Het cursusgeld is inclusief lesgeld, studiemap, verzorgingspakket, huidpotlood, meetlint, huidplooidiktemeter, goniometer en examengeld.

Je dient het lesgeld vóór 21 augustus 2024 te betalen.